Sakız Adası Pirgi Köyü gerçekten görenleri büyülüyor. Dünyada eşi benzeri olmayan Pirgi bir orta çağ köyüdür. Tarihi çok daha eski yıllara kadar uzanan bu köyün dar sokaklarında yürürken kendinizi başka bir tarihte hissedeceksiniz. Kazıma yöntemi ile süslenmiş evlerin oluşturduğu Pirgi Köyü Sakız Adası içerisindeki en çok damla sakızını üretir. Güney Ada turumuza katılarak sizlerde Türkçe rehber eşliğinde çok güzel bir Sakız Adası Pirgi Köyü turu gerçekleştirebilirsiniz.
Sakız Adası’nda bulunan 63 tane köy içerisinde gerçekten eşi benzeri olmayan Pirgi orta çağdan günümüze kadar gelmeyi başarmış. 13-14 yüzyılda korsan saldırılarından korunmak üzere kale şeklinde inşa edilmiş. İsmini ise köy içinde bulunan Yunanca Pirgos (πύργος ) yani Türkçe kule anlamına gelen kelimeden alıyor. Haberleşme, korsan saldırıları sırasında saklanma, savunma kulesi olarak inşa edilmiş. Korsan saldırıları olduğu zaman yerel halk evlerin terasından ilerleyerek saklanmak üzere kuleye gidiyorlardı.
Kazıma yöntemi ile süslenmiş evlerin hikayesi ise şöyle. Aslında duvarlara çizilmiş ( kazınmış ) bu geometrik desenler halıdan esinlenerek yapılmış. İlk zamanlar çizim olarak başlıyor daha sonra ise kazıma yöntemi kullanılarak gri-beyaz renklerde bu şekiller yapılıyor. Pirgi’nin bir geleneği olarak hala bu sanat yapılıyor.
Damla sakızı ağaçlarını adanın sadece güney bölgesinde görebiliyoruz. Bunu değişik sebepleri var. Burada bulunan bir çok köy damla sakızı üretiyor. Fakat bunlar içerisinde en çok damla sakızı Pirgi köyünden alınıyor. Damla sakızı eski yıllardan beri bilinen bir ürün. Mide yaralarına çok iyi geliyor. Günümüzde ise kullanım alanı daha fazla genişlemiş diş dolgu malzemesi yapımı, doğal ameliyat ipliği yapımı ve benzeri bir çok sektörde kullanılmaktadır. Damla sakızının kilo fiyatı Sakız Adası’nda 100 € ile 140 € arasında değişmektedir. Köyün hemen 3 km kadar uzağında bulunan damla sakızı müzesini ise mutlaka ziyaret edin.
Pirgi köyü için anlatılacak çok hikaye var. Bunların içerisinde en ilginci ise Kristof Kolombos’un evi. Pirgi’de bulunan bir logodan yola çıkan araştırmacılar Kristof Kolombos’un burada yaşamış olabileceğini öne sürmüşler. Hatta yaşadığı düşünülen evi de tespit etmişler. İlginç olan bu evde yaşan insanların soyadları Kolombos. Tabii ki de yerel halk Sakız Adası’ndaki Cenevizliler döneminden kalan bir isim benzerliği olduğunu söylüyor.
Sakız Adası Pirgi köyü biraz değişikliğe uğrayarak kale köy görünümünü kaybetse de hala o eski tarihi dokusunu koruyor. Güney ada köyleri içerisindeki en büyük yerleşim diyebiliriz.
Gençlerin sayısı çok fazla değil. Gençler eğitim ve iş dolayısıyla şehir merkezinde kalıyorlar. Pirgi sokaklarında gezerken daha çok yaşlı nüfusu görüyoruz. Kafelerden oluşan büyük bir köy meydanı ise insanların buluşma, sosyalleşme alanı olarak kullanılıyor. Turizm geçimleri arasında. Esas geçim kaynakları ise damla sakızı üretimi.
Türkçe rehber eşliğinde düzenlemiş olduğumuz Güney Ada turuna katılarak Pirgi’yi bizimle gezebilirsiniz
Sakız Adası şehir merkezinden Pirgi olan uzaklık takribi 25 km.’dir. Kambos’dan geçerek güneye doğru ilerleyip Armolia’yı geçtikten 5 km sonra Pirgi köyü sizi karşılayacak.
Ada içerisinde ulaşım maalesef çok iyi değil. Yazın buraya çok sık olmasa da otobüs seferi bulabilirsiniz. Yunanistan’ın beşinci büyük adası olan Sakız Adası’nı keşfetmek için bir araca ihtiyacınız olacak. Kendi arabanız ile adaya gelebileceğiniz gibi burada da araba kiralayabilirsiniz.
Kiralık araba ile rahat bir şekilde bu tarihi köyleri gezebilirsiniz. Acentemizden araç kiralama ile ilgili yardım alabilir, Sakız Adası kiralık araba sayfamızı ziyaret ederek gerekli koşulları öğrenebilirsiniz.